Pohodové cestování s dětmi

Užívat si léto s dětmi je velký dar. Cestování, výlety, koupání, hledání pokladů, dobývání kopců… Každý den jako korálek! Pokud ho však nenaruší nějaká ta dětská bolístka. Přinášíme pár osvědčených tipů, jak na ty nejčastější.

ŠKRÁBANCE, ŠTÍPANCE, SPÁLENINY

Na ně vám skvěle poslouží lahvička Éterického oleje Levandule, univerzální lékárnička na cesty. Pár kapkami levandule můžete zakápnout jakákoli drobná poranění. Je velmi jemný a jako jeden z mála ho můžete používat na pokožku i neředěný. Zajistí důkladnou dezinfekci ranky, zmírní svědění a pálení. Zvláště ho oceníte při přisátí klíštěte. Pár kapek levandule do 5 minut zajistí vetřelci voňavou smrt. Mrtvé klíště pak stačí jemným pohybem ze strany na stranu vykývat. Levandule vám přijde vhod i na zklidnění pokožky podrážděné od sluníčka. Výborně chladí a zklidňuje.
Super tip na spáleniny
Pokud je to se spáleninami dítěte vážnější, pár kapek levandule přimíchejte do vychlazeného jogurtu nebo kefíru a touto směsí potřete spálená místa. Dítě okamžitě pocítí úlevu, pokožka se zklidní a velmi brzy se zregeneruje.

CESTOVNÍ NEVOLNOST

„Mami, asi budu zvracet…“ zaskočí mnohé z vás děti při cestě autem, autobusem, letadlem či lodí. Kinetóza neboli „mořská nemoc“ může radost z cestování pěkně narušit. Pro tyto případy mějte po ruce Éterický olej Máty peprné, Citronu nebo Grapefruitu, případnějejich směs. Tyto vůně vdechované z kapesníku nebo kapesního inhalátoru dítko osvěží a nevolnost většinou rychle zmírní. Dětem, které na kinetózou trpí pravidelně, je samozřejmě na místě před cestou podat preventivní léky doporučené pediatrem. Pomáhá také poloha na zádech nebo v pololeže, kdy děti nesledují okolí za okny a mají dostatečný přísun čerstvého vzduchu.

 
 11-cestovani-druhe-foto

PRŮJEM A BOLESTI BŘÍŠKA

Za trávicími potížemi dětí na cestách bývá zpravidla změna stravování a různé dietní prohřešky. Při bolestech a křečích bříška spojených s nadýmáním vám dobrou službu udělá Dětský olej při nadýmání s bohatým obsahem fenyklu, který je známý protikřečovými účinky. Formou jemné krouživé masáže olej vtírejte do oblasti bříška, třeba i několikrát denně, dokud bolest neustoupí.
Při průjmu nasaďte „šetřící dietu“ a dostatek tekutin, nejlépe minerálku a černý čaj. Osvědčený je také odvar z mrkve, a později vařená rýže nebo banány. Úlevu může přinést i aromaterapeutický obklad na podbřišek se směsí Éterických olejů Heřmánku, Levandule, Bergamotu, Citronu a Šalvěje. 2–4 kapkami směsi přidanými do 200 ml teplé vody navlhčete ubrousek na 10–15 minut přiložte na bříško.