Čisto, voňavo, naklizeno

Vytvořte si vlastní zásobu „úklidových“ éterických olejíčků. Přírodní vonné silice zatočí s bakteriemi, viry, roztoči i plísněmi, navíc krásně provoní váš domov. Volte ty, které vám příjemně voní, hrajte si s nimi, kombinujte je. Jarní úklid může být zábava!

Vytvořte si vlastní louku a les

S éterickými oleji si vytvoříte vlastní alpskou louku, karpatský les i citrusovou zahradu. A bez chemie. Chce to jen trochu větší dávky éterických olejů, než používáte do aromalampy. Mějte proto vždy po ruce pár lahviček z těch cenově dostupnějších. V první řadě osvěžující a antiseptické citrusy, zejména Citron, Pomeranč a Grapefruit. Z citrusových vůní je skvělá i Citronová tráva, která vám nabídne déletrvající citrusovou vůni. Určitě by neměla chybět Levandule navozující příjemný pocit čistoty a Tea tree nebo Hřebíček, nejúčinnější éterické oleje proti plísním. Velkým favoritem je Eukalyptus-Klokan, který nabízíme 50ml balení za velmi rozumnou cenu. V létě váš prostor příjemně osvěží, a v zimě vám poskytne účinnou ochranu proti virózám. Ještě silněji v tomto směru fungují Borovice a Smrk.Pro úklid v ložnici oceníte zklidňující éterické oleje. Vedle zmíněné levandule například svěže květinovou Růžovou palmu nebo Pelargonii...

14-uklid-druhe-foto

Pár úklidových AROMAtipů

►Pár kapek éterické oleje nakapejte na filtr vysavače. Při vysávání provoní vzduch a zároveň omezí množení baterií, roztočů a plísní ve vysavači.

►Přidávejte éterické oleje do vody na vytírání podlahy. Na kbelík vody počítejte asi 30 kapek. Pár kapek můžete dát i přímo na hadr nebo mop. V parném létě použijte chladivý éterický olej máty peprné a vytřete hodně na mokro. Odpařující se voda s éterickými oleji bude příjemně ochlazovat horký vzduch.

►Éterickými oleji krásně provoníte i prádlo. Přidejte pár kapek do octové vody a získáte 100% přírodní aviváž. Pach octa se z prádla rychle vypaří a zůstane jen vůně éterických olejů.

►Na čisticí a antiseptické účinky éterických olejů se můžete spolehnout i při mytí nádobí. Pár kapek nakapejte do přípravku na mytí nádobí. Také je občas nakapejte na mycí houbičku. Budou ji chránit před množením bakterií a plísní. Bylo zjištěno, že právě v houbách na nádobí jich bývá nejvíce.

► Vyrobte si aromaterapeutický osvěžovač vzduchu. Lahvičku s rozprašovačem naplňte vodou a přidejte do ní éterický olej nebo směs olejů. Před použitím ji protřepte, aby se éterické oleje smísily s vodou, protože v ní nejsou rozpustné. Rozprašovačem můžete kdykoli provonět a osvěžit prostor, přestříknout koberec, závěs nebo potah na pohovce.

► Trápí vás moli, mravenci, mouchy a další domácí škůdci? Okupují vaše zásoby potravin? Nebo šatník? Vložte na ta místa kousek vaty pokapaný éterickým olejem. Nebo poblíž těchto prostor postavte difuzér. K odpuzení hmyzu se nejvíce osvědčuje tea tree, levandule, citronová tráva a rozmarýn.

►Proti plísním v koupelně vám nejlépe poslouží hřebíček. Přidávejte ho do každé vody na vytírání, a také na houbičku, s kterou umýváte sanitu a dlaždičky. Hřebíček kápněte i do vnitřní dutinky toaletního papíru, získáte tak nejen voňavý toaletní papír, ale i skvělý WC osvěžovač vzduchu.