Borovice & terapie lesem

Cítíte se vyčerpaní, leze na vás rýma, únava či smutek? Svěřte se lesu, speciálně borovicím. Na tělo i duši působí doslova jako balzám.

Proč borovice?

Borovicová silice je unikátní posilující a povzbuzující směs bioaktivních složek. Asi nejznámější z nich je pinosolvin, látka se schopností zastavit množení virů, bakterií a dle některých odborníků i TBC bacilů. Éterický olej Borovice patří mezi vůbec nejúčinnější plicní tonika a životabudiče. Prohřívá, prokrvuje, povzbuzuje, zlepšuje dýchání, posiluje imunitu, působí protizánětlivě a výrazně antisepticky. S lahvičkou voňavé „borovičky“zkrátka projdete zimou jako s nejlepším přítelem.

„Tekutý les“ v lahvičce
V létě, kdy stromy vylučují nejvíce vonných silic, je už pobyt v lese báječnou aromaterapií. V zimě však tvorba silic ustává, a tak přijde vhod lahvička borovicového éterického oleje. Je to takový malý „tekutý les“ na doma do aromalampy.

Kdy se hodí

► Při plicních potížích, rýmě a kašli. Uleví vám při problémech s dýcháním, usnadní odkašlávání a odtok sekretu z nosu, uvolní dutiny, zmírní bolesti svalů, kloubů i hlavy. Astmatikům a kuřákům pomůže při úporném kašli.

► Při potížích z chladu. Kdykoli je třeba něco prohřát či prokrvit, borovice je ve svém živlu. Ať je to revma, studené ruce, nohy nebo celkový pocit vnitřního chladu, který si v zimě často přineseme zvenku domů.

► Při únavě a fyzickém vyčerpání. Posílí vás, povzbudí, postaví na nohy a dodá vám novou energii. Zregeneruje vás, stejně jako pobyt v borovém lese.

► Při namožených svalech, bolestech a křečích. Uvolní napjaté, zatuhlé a namožené svaly po tréninku i jiných fyzických aktivitách, uleví při bolestech svalů, kloubů a zmírní křeče.

► Při smutku, depresích a ztrátě motivace. Zvedne vám náladu, osvěží mysl, posílí vaši odvahu, vůli a chuť do nových projektů.

7-borovice-druhe-foto

Jak se používá

► K očistě a provonění prostoru. 5–8 kapek éterického oleje v aromalampě díky antiseptickým účinkům mikrobiálně pročistí vzduch vašeho domova, kanceláře či jiných prostor a rozvoní je svěží vůní jehličí, pryskyřic a dřeva. Výborně ladí i ve směsi s rozmarýnem, myrhou, mateřídouškou, tymiánem nebo citrusy.

► Ke koupelím. 5–10 kapek éterického oleje přidejte do 10 ml základu. Může to být Sprchový olej Neutral, ale také smetana, tučné mléko nebo med. Tuto směs přidejte do proudu vody při napouštění vany.

► K masážím. 30–37 kapek éterického oleje přidejte do 50 ml základu, například Masážního oleje Neutral. Vzhledem k tomu, že borovice výborně působí i při celulitidě a ochablé pokožce, takto vytvořený masážní olej se vám skvěle hodí i k lokálním masážím postižených partií. A vůbec se nebojte přitlačit!

► Do sauny. Pár kapek éterického oleje nakapejte na kousek látky, buničiny či papíru, umístěte v potírně a nechte volně odpařovat. Éterický olej můžete také nakapat do nádoby s vodou a lít přímo na rozpálené kameny.

► Jako ochránce do kapsy. Cestujete často veřejnou dopravou nebo se pohybuje v místech, kde jsou mraky lidí? Nakapejte si borovicový olej na ubrousek a mějte ho stále při ruce. V rizikovém prostředí si k němu čas od času přivoňte nebo ho na chvíli i podržte u nosu. Vytvoříte tak kolem sebe „antiseptickou bublinu“.