Domácí aromalékánička

Nachlazení, nespavost, spáleniny, odřeniny, štípance a další běžné bolístky si žádají dobře vybavenou lékárničku. Poradíme vám, jak si ji sestavit z éterických olejů. Šest malých lahviček, a máte vystaráno. Doma i na cestách.

MÍSTO CHEMIE PŘÍRODA

Máme ji nejspíš všichni. Domácí lékárničku nabitou pomocníky na rozmanité neduhy těla i duše. Bývají to slušné hromádky lahviček, platíček, kapek a tabletek, zpravidla plných chemie a vedlejších účinků. Ale možná byste rádi pilulky „růžového štěstí“ nahradili něčím přírodním. Pak jste na správné adrese.

Představíme vám šestici éterických olejů, které najdou široké uplatnění v každé domácí lékárničce. Bude příjemně minimalistická, přátelská k tělu a navíc krásně voňavá.

LEVANDULE a TEA TREE na prvním místě
Při sestavování aromalékárničky je nejlepší začít těmito dvěma éterickými oleji. Mají široké spektrum účinků a jako jedny z mála je na pokožku můžete používat i neředěné, přímo z lahvičky. I v koncentrovaném stavu totiž mají dokonale jemné složení. V případě potřebyje jednoduše vylovíte z kapsy a použijete.

1| LEVANDULE, NĚŽNÁ A ZKLIDŇUJÍCÍ

Malá lahvička s éterickým olejem Levandule vydá za deset jiných. Působí proti bakteriím, virům, plísním i zánětům, snižuje tlak a díky chladivé povaze tiší horkost těla i mysli. Je jedním z nejbezpečnějších a nejprobádanějších éterických olejů.

Především je jedničkou na spáleniny. Když co nejdříve rozetřete pár kapek na postižené místo, pokožku tím téměř okamžitě zklidníte, zmírníte zarudnutí, bolestivost a zabráníte vzniku puchýřů. Stejně spolehlivě vás levandule zklidní při nervozitě, roztěkanosti, zmírní bolesti hlavy a skvěle si poradí i s nespavci. Stačí 1–2 kapky rozetřít na spánky a šíji, nakapat na polštář nebo na lem trička co nejblíže k obličeji.

Využijete ji také při ošetření drobných zánětů, škrábanců a štípanců, při odstraňování klíšťat, vlasových vší a molů. Pomůže vám zklidnit kožní alergie, ekzémy a ošetřit vysušenou a šupinatou pokožku. Rozředěnou v rostlinném oleji ji oceníte k potírání při křečích, namožených svalech, menstruačních bolestech, infekcích uší, nosu a krku.

2| TEA TREE, DRSNĚJŠÍ BRATR LEVANDULE

Éterickým olejem Tea tree můžete v mnoha případech nahradit levanduli, působí však intenzivněji a drsněji, což naznačuje už jeho silně kafrové lékárenské aroma. Patří mezi nejsilnější posilovače imunity a rostlinné prostředky proti plísním, virům, bakteriím. V zásadě platí, že levandule je vhodnější pro malé děti a tea tree pro dospělé.

Dobré služby vám poskytne při ošetření hnisavých ran, vředů, oparů, aftů, zánětů dásní, nosu a uší. Při mykózách pohlavních orgánů můžete pár kapek aplikovat na vložku nebo přidat do přípravků intimní hygieny. Při bronchitidě a nachlazení tea tree výborně funguje v prsních mastech a při bolesti svalů v masážních a koupelových přípravcích.

aromalekarnicka-2

3| MÁTA, PRONIKAVÁ A OSVĚŽUJÍCÍ

Máta peprná patří mezi nejvíce osvěžující a tonizující éterické oleje. Když jste unaveni při dlouhé jízdě autem, špatně se soustředíte na práci nebo vás bolí hlava, její pronikavá mentolová vůně působí jako dar z nebes. Během pár chvil osvěží, povzbudí a pročistí vám hlavu. Výborně působí při žaludeční a cestovní nevolnosti, dokáže zmírnit křeče a snížit bolestivost. V letním horku můžete přidat 1–2 kapky do vašeho krému, tělového mléka, sprchového nebo opalovacího přípravku. Máta zaktivuje chladové receptory v pokožce a vy si budete užívat osvěžující komfort.

Pro děti doporučujeme spíše éterický olej Máty kadeřavé. Nepůsobí tak intenzivně a také jeho vůně je jemnější a sladší. Dětem připomíná žvýkačky a bonbony.

4| CITRON, OČISTNÝ A POVZBUZUJÍCÍ

Citron je specialista na očistu a rozpohybování všeho, co stagnuje. Pomáhá vyplavovat toxiny, rozpouštět usazeniny a uvolňovat zatuhliny. Jeho účinky oceníte při celulitidě, nadváze i ochabující pokožce. Zaktivuje tok lymfy, zlepší prokrvení, celkově vás nabudí a osvěží. Pomůže i při nechutenství, zmírní nadýmání a žaludeční nevolnost. Můžete ho inhalovat, přidávat do masáží a koupelí.

V aromalampě nebo difuzéru nejen skvěle vyčistí vzduch, ale povzbudí i vaši psychiku. Srovná rozhozené emoce, podpoří vás při nespavosti a nervozitě, zažene smutek, depresi a navodí optimismus. Při únavě osvěží mysl a zlepší soustředění.

Podobně působí i ostatní citrusy, tedy pokud máte raději sladší vůně, můžete citron nahradit Pomerančem, Mandarinkou nebo Tangerinkou. Ty také mají velmi rády děti.

Balzámy s éterickými oleji
Jsou užitečným doplňkem každé přírodní lékárničky. Můžete zvolit třeba Herpason s tea tree, nebo Intisan s levandulí, tea tree, tymiánem, semínky mrkve a heřmánkem modrým. Díky přidaným voskům jsou tužší a lépe přilnou k pokožce. Udržují ji dlouho vláčnou a brání jejímu vysušování, což se hodí například při oparech, aftech, opruzeninách, ekzémech nebo spáleninách.

5| EUKALYPTUS, STRÁŽCE DÝCHACÍCH CEST

Eukalyptus je jako stvořený pro chladné období roku. Po celou zimu ho můžete používat do aromalamp, difuzérů a výparníků na radiátorech. Účinně dezinfikuje a čistí vzduch, posiluje imunitu a pomáhá chránit před virózami. Pro časté používání do aromalamp můžete zvolit Eukalyptus – Klokan ve výhodnějším 50ml balení.

Především je to spolehlivý ochránce dýchacích cest. Uleví vám při respiračních onemocněních, rýmě, kašli, zánětech nosohltanu a dutin, sníží horečku, zpříjemní a prohloubí dýchání. Kromě toho skvěle poslouží při únavě, vyčerpanosti, bolesti svalů a kloubů. Můžete ho přidávat do koupelových a masážních olejů a do prsních mastí při nachlazení.

Pokud chcete podobný éterický olej s jemnější vůní i účinky, skvělá je i Ravintsara.

6| HŘEBÍČEK NEJEN NA BOLEST ZUBŮ

Všichni víme, jak dokáže potrápit bolavý zub. V takových případech budete vděční za éterický olej Hřebíček. Jako lokální anestetikum vás zbaví bolesti, alespoň než vyhledáte lékaře. Kromě znecitlivujících a antiseptických vlastností vyniká i jako prostředek proti zánětům a plísním. Výborný je i na všechny nemoci z chladu. Spolehlivě prohřívá, prokrvuje, posiluje a aktivuje. Můžete ho přidávat do masážních a koupelových olejů pro uvolnění křečí, ztuhlých a napjatých svalů, úlevu při revmatismu nebo povzbuzení při únavě a vyčerpanosti.

Inhalace pronikavé, sladce kořeněné vůně hřebíčku podporuje i psychiku. Posiluje nervy, dodává jistotu a zlepšuje koncentraci.