Jarní budíček s citrusy

Rozhýbat zlenivělou lymfu, vyplavit ze sebe jedy, rozveselit mysl, provonět domov čistotou… Také zjara pociťujete ta neodbytná nutkání? Pojďte jim naproti a do života pusťte svěží energii citrusů.

Vymetou každičný kout

Citrusy jsou jako energické košťátko. Vymetou a vysmejčí vše, co jim přijde do cesty. Jsou přímo stvořené ke generálnímu úklidu, očistě a obnově. Kdekoli cokoli stagnuje, loudá se, zanáší se a leniví, jsou ve svém živlu. Pročišťují, projasňují, uvolňují a odplavují. Při nadváze, otocích, celulitidě, ochablé pleti, fyzickém i mentálním zlenivění, si nemůžete přát lepší parťáky. Štavnatou kyselost a hořkost citrusů milují i vaše játra, která podle tradiční čínské medicíny, zažívají vrchol své aktivity právě na jaře. Citrusové hýčkání si v tento čas maximálně užívají.

Citrusová aromaterapie

Citrusové éterické oleje se získávají lisováním čerstvé kůry plodů, která je doslova „nadupaná“ vonnými silicemi. Nejspíš si sami vybavujete tu expanzi vůní, když loupete pomeranč nebo citron. Všechny citrusové silice jsou výrazné, očistné a osvěžující, ale i mezi nimi si můžete vybírat dle vlastních preferencí…

Je libo citrusy extra kyselé a jiskrné?

Zvolte éterický olej Citron. Zapojte ho do jarního úklidu – přidejte pár kapek do vody na vytírání podlahy či mytí nádobí. Nakapejte ho do difuzéru či aromalampy. Jeho intenzivní jiskrná vůně přinese radost, inspiraci, projasní mysl a zlepší koncentraci. Oceníte ho při očistných a redukčních kúrách i v boji proti celulitidě, ve formě masáží, koupelí i zábalů. Můžete si ho ale dopřát i v podobě Pleťové vody Citron, která svědčí zejména unavené a mastné pleti.

Citronová delikatesa
Chcete čichovým buňkám dopřát skutečnou citronovou delikatesu? Pořiďte si éterický olej Citron extra. Lisuje se z nejlahodnějších a nejvoňavějších citronů na světě, které se pěstují na Sicílii v provincii Messina.

Máte raději hořké citrusy?

Sáhněte po Grapefruitu. Je neocenitelný při jarní očistě, popohání lymfu, zmírňuje projevy celulitidy a otoky, zlepšuje tonus pokožky a navozuje dobrou náladu. Jeho účinky si můžete dopřát i v podobě Sprchového oleje Grapefruit. Velmi osvěžující záležitost, zvláště po ránu!

Svěže hořké tóny přináší také Bergamot. S jeho rafinovanou a noblesní vůní s nádechem ovoce a květin působí mezi citrusy jako šlechtic. Znáte ji například ze svátečního čaje Earl Grey. Je nejen skvělým společníkem pro hezké chvíle s aromalampou, ale i vyhlášeným antidepresivem. Jako žádný jiný otupí zlost, zjemní hrubost a povznese na duchu.

Nebo raději citrusy hravé a sladké?

Pak je skvělou volbou Mandarinka, nejsladší a nejveselejší z citrusů, nebo mandarince podobná, ale jemnější Tangerinka. Jsou velmi přitažlivé pro děti, ale i pro všechny, kteří trpí úzkostí, frustrací a nervozitou. Jejich antistresové účinky si můžete dopřávat prostřednictvím aromalampy, ale třeba i uvolňující lázně s Koupelovým olejem Mandarinka.
Sladkou citrusovou vůní vás potěší i Pomeranč. Přijde vhod, kdykoli klesáte na mysli, jste plni úzkostí a obav z budoucnosti nebo trpíte nespavostí. Posílí vás, osvěží, uvolní a vyladí na pozitivní vlnu.

Blog citrusy_druhé foto

Citrusy necitrusy

Pokud toužíte po svěžích citrusových vůních, víte, že si je můžete dopřát i v podobě necitrusů? Přesněji řečeno bylinných éterických olejích s výrazně citrusovými složkami? Je jich celá řada. Mezi nejoblíbenější patří třeba Citronová tráva a Meduňka citronelová s výraznějšími nasládlými vůněmi, Litsea cubeba, která v sobě nese i jemné květinové tóny, nebo drsnější, lehce dřevitý Petitgrain z listů pomerančovníku, který mají v oblibě i muži.

Citrusy dodají jiskru každé vonné směsi
Citrusy můžete používat jednotlivě i ve vzájemných kombinacích, všechny spolu pěkně ladí. Ale výborně si rozumí i s jinými éterickými oleji. Pár kapek citrusů dá svěží jiskru každé vonné směsi.

Přejeme vám veselé probuzení do jara. Ať vás citrusy provázejí!