Přírodní fígle na klíšťata

Léto láká ven nejen nás, ale také klíšťata a další neodbytné breberky. Nechcete používat chemické repelenty a nevíte co s nimi? Představíme vám pár osvědčených aromatipů.

PŘED KLÍŠŤATY SE MĚJTE NA POZORU

Klíště obecné je ektoparazit živící se krví zvířat a lidí. Potřebuje ji sát už od vylíhnutí z vajíčka. Ve všech vývojových stadiích, jako larva, nymfa i dospělec tedy číhá na keřích a stéblech trav na svou kořist. Je nejen hladové, ale i neuvěřitelně odolné. Přežije tři týdny pod vodou, dvanáct hodin – 10 °C mrazu i praní v pračce na 40 °C. Ale hlavně – je největším přenašečem nemocí. Nejznámější je lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

JAK JIM NEVONĚT

Protože klíšťata se orientují podle teploty a čichu, nejlepší obranou je, prostě jim nevonět. To je úkol repelentů, přípravků odpuzujících hmyz. Ty klasické však často obsahují chemikálie, nejčastěji DEET a Picaridin, které jsou podezřelé z neurotoxicity a mohou dráždit pokožku a vyvolávat alergické reakce. Máme pro vás bezpečnější alternativu – přírodní éterické oleje. V boji proti hmyzu jsou to osvědčení spojenci.

Při výpravách do přírody…
• Noste pokrývku hlavy a dlouhé nohavice u kalhot.
• Ideální je oblečení z hladkých světlých látek.
• V místech výskytu klíšťat si nesedejte a nelehejte na zem, a to ani s použitím podložky.
• Na oblečení, zejména od kolen níže, a na pokožku, kterou nechrání oblečení, použijte repelent.

OCHRANNÁ SÍLA ROSTLIN

Už samotné rostliny, z nichž se éterické oleje získávají, svými silicemi odpuzují hmyz. Na jedné straně je příroda vybavila atraktanty, kterými vábí opylovače, na druhé právě repelenty, které je brání před napadením žravými hmyzími škůdci, stejně jako před plísněmi, viry a bakteriemi. Tato základní funkce rostlin se po jejich vydestilování přenáší i do éterických olejů. Všechny tak mají repelentní, antimykotické, antimikrobiální a antivirové účinky, každý však v jiné míře.

REPELENTNÍ ÉTERICKÉ OLEJE

Mezi éterické oleje, které nejúčinněji odpuzují hmyz patří levandule, rozmarýn, kadidlovník, citronová tráva, meduňka citronelová, máta peprná, eukalypt, ravintsara, tea tree a hřebíček. Výborně působí také speciální směs éterických olejů Antiinsekt s účinnou kombinací jedenácti éterických olejů. V jedné malé lahvičce nabízí spojenou sílu éterických olejů, které se v odpuzování hmyzu nejvíce osvědčují.

druhe-foto

TŘI ZPŮSOBY POUŽITÍ

Tyto způsoby aplikace můžete využít nejen na klíšťata, ale i na jiný hmyz. Například na komáry podle našich zákazníků nejlépe funguje levandule, máta a citronová tráva, na mravence zase levandule a hřebíček.

1) KRÉMOVÝ REPELENT NA POKOŽKU

Do 50 ml neutrálního krému, například Dermal nebo Shea Butter, vmíchejte Antiinsekt, některý z výše uvedených éterických olejů nebo jejich směs. Pro dospělé použijte 15–30 kapek, pro děti maximálně 10 kapek. Před odchodem do přírody si namažte všechny nezakryté části těla. Alternativou krému může být i kvalitní rostlinný olej.

2) ROZPRAŠOVAČ NA OBLEČENÍ A OBUV

Do lahvičky s rozprašovačem nalijete 100 ml vody, polévkovou lžíci lihu a přidejte 15 kapek Antiinsektu, vybraného éterického oleje nebo směsi olejů. Tento repelent pak aplikujte na oděv a boty. Postřik odpařováním postupně slábne, proto ho podle potřeby obnovujte i během pobytu v přírodě.

3) REPELENT V AROMALAMPĚ NEBO DIFUZÉRU

Dobrou službu vám repelentní éterické oleje a směsi udělají i v aromalampě nebo difuzéru. Do nádobky s vodou stačí nakapat 5–8 kapek a odpařující se vonné silice se postarají nejen o odpuzení dotěrného hmyzu, ale také příjemně provoní a pročistí vzduch. Na noc určitě upřednostněte difuzéry, které nefungují na principu otevřeného ohně.

Jak odstranit přisáté klíště
Pokud i přes veškerá opatření dojde k přisátí klíštěte, toto místo nejdříve vydezinfikujte éterickým olejem levandule nebo tea tree. Potom pomocí speciální pinzety s háčky nebo kouskem navlhčené textilie klíštětem lehce kývejte ze strany na stranu. Po 2–3 minutách se zpravidla uvolní. Po odebrání klíštěte ranku opět vydezinfikujte.

OPATRNOST VŽDY NA MÍSTĚ

S každým klíštětem při jeho odstraňování je třeba zacházet jako s potencionálně infekčním. Určitě s ním netočte, nemá závit. Nedotýkejte se ho rukama, a pokud máte po ruce ochranné rukavice, použijte je. Nakonec vždy důkladně vydezinfikujte místo přisátí, ale i pinzetu nebo jiný nástroj, který jste použili.

Při vyndávání klíštěte nepoužívejte rostlinné oleje, jak se dříve doporučovalo, a rozhodně se vyhněte jeho rozdrcení nebo rozmáčknutí mezi nehty. Doporučuje se zabalit ho do ubrousku a spláchnout do WC nebo spálit na nehořlavém podkladu. Větší počet klíšťat bezpečně usmrtíte v lihu.

Po odstranění klíštěte se znovu důkladně prohlédněte, jestli vám po těle necestuje ještě nějaký „bráška“. Než klíště najde nejlepší místo pro přisátí, ještě dlouho se může pohybovat po pokožce.