Aromahry nejen pro děti

Je jaro, vezměte děti a pojďte si hrát. Na honěnou a schovávanou? To znají všichni, zkuste něco nového. Třeba NA ČICHANOU. Objevovat s dětmi svět vůní je totiž velká zábava. Vyzkoušeno! Přes éteráčky přijdou blíž k přírodě a rostlinám, rozvinou svoji vnímavost a čich, smysl, který tak šidíme.

Štrúdlová nebo bonbonová?

Začněte éterickými oleji, které děti znají ze života, pomerančem, citronem, mandarinkou, skořicí, borovicí, heřmánkem, mátou, majoránkou, levandulí, hřebíčkem. Tyto vůně děti milují. Většinou je mají spojené s příjemnými zážitky. Dokonce je podle toho i nazývají. Třeba skořici říkají štrúdlová, majoránce bramboráková a mátě bonbónová nebo podle pasty zubní. S věkem roste jejich chuť poznávat nové vůně. Otevírají se odvážnějším čichovým dobrodružstvím. Krok za krokem tedy do hry přidávejte další éterické oleje, květinové, bylinkové, lesní, pryskyřičné. Můžete si hrát doma, ve škole, ve školce, v dětských klubech, na táborech. Venku i uvnitř. S jedním dítětem i velkou partou. Užít si jednu dvě hry, uspořádat dopolední aromahrátky, putování voňavou zahradou, stopovanou, nebo i aromaolympiádu.

Čichací krabičky

Některé éterické oleje jsou dráždivé, například skořice, hřebíček a borovice. A úplně všechny jsou silnými koncentráty, které – s výjimkou levandule a tea tree – by neměly přijít na pokožku, zvlášť na tu dětskou. Pokud tedy děti vdechují vůně z lahviček, měli byste u toho vždy asistovat a dávat dobrý pozor, aby se nedostaly na pokožku. Ale mnohem lepším řešením je vyrobit si bezpečné ČICHACÍ KRABIČKY. Jak na to? Budete potřebovat vlnitou lepenku a malé šroubovací krabičky. Dobře se hodí například i tyto dózičky z naší nabídky. Lepenku nastříhejte na proužky podle výšky dózičky, zaviňte ji do těsné spirály a vložte dovnitř. Měla by pevně zaplnit celý její vnitřní prostor a nevypadávat. Pokapejte ji pár kapkami éterického oleje a dobře zašroubujte víčko, teď i po každém čichání. V savém papíru se vůně dlouho uchová. Po čase, až zeslábne, ji jen doplníte. Krabičky si můžete označit barevně nebo je očíslovat. Alternativou mohou být také lahvičky se šroubovacími uzávěry, do kterých napěchujete papírovou drť nebo vatu.

9-aromahry-druhe-foto

VYZKOUŠEJTE…

1׀ Aromapexeso

Měli byste mít minimálně 6 krabiček s vůněmi, ale samozřejmě čím víc, tím větší zábava. Ke každé krabičce vyrobte párovou kartičku s obrázkem rostliny, z které se vůně získává. Kartičky pak rozložte na stůl obrázky dolů a promíchejte se zavřenými krabičkami. Hra se hraje podobně jako klasické pexeso. Hráč otevře jednu z krabiček a přivoní k ní. Dá přivonět i spoluhráčům. Nikdo zatím neříká nahlas její název. Pak hráč otočí jeden z obrázků. Cílem je spárovat vůni s obrázkem. Kdo vytvoří pár a řekne správně název rostliny/éterického oleje, ponechá si ho. Pokud ne, vůni zavře, kartičku obrátí obrázkem dolů a na řadě je další hráč. Je důležité, dobře si pamatovat rozmístění. Vyhrává ten, kdo získá nejvíc voňavých dvojic.

2׀ Aromaloto

Kartičky opět rozložte na stůl, tentokrát obrázky nahoru. Někde stranou dejte všem hráčům přivonět ke krabičce s vybranou vůní. Zatím neříkají její název. Až si všichni přivoní, dejte jim pokyn, ať jdou ke stolu a najdou k této vůni párový obrázek. Kdo ho první objeví, položí na něj ruku a řekne jeho název. Pokud je to správně, obrázek je jeho. Pokračujte stejně s dalšími vůněmi. Kdo si na konci „vyčuchá“ nejvíce kartiček, vítězí a stává se Králem vůní.

3׀ Čichový souboj

Děti sedí v kruhu s papírem a tužkou. Na papír si pod sebe napíšou čísla od 1 do x – podle počtu čichacích krabiček, které vložíte do hry. Postupně mezi nimi necháte kolovat jednotlivé krabičky, aby k nim čichaly. Úkolem dětí je po každém přivonění zapsat název vůně v pořadí, jak jdou za sebou. Vyhrává ten, kdo k číslům napíše nejvíce správných vůní. Pokud je to nerozhodně, můžete pokračovat s těžšími vůněmi, dokud nezůstane jeden vítěz.

4׀ Voňavý lov

Vezměte košíček a vyražte z dětmi na louku, do lesa nebo na zahrádku. Sbírejte všechno voňavé, co vám cestou cvrnkne do nosu. Bylinky, květiny, ovoce, jehličí, pryskyřici…. Až nalovíte dost exemplářů, můžete přidat i to, co máte doma. Projděte kořenky, mísy s ovocem, lednici. Děti můžete také rozdělit na skupiny a soutěžit, která parta přinese víc úlovků. Všechny voňavé exempláře pak vyskládejte na talířky nebo misky a společně s dětmi k nim vytvořte cedulky s jejich názvy. Můžete se mrknout i do herbáře a připsat různé zajímavosti. K některým trofejím určitě budete mít i éterický olej, tak ho k nim postavte. Nebo to celé pojměte vesele a vyhlaste soutěž o nejvtipnější představení jednotlivých úlovků. No, kdo by odolal třeba lví Andule lev-anduli nebo hřebíčku, ke kterému položíte kladivo, že? Můžete to pojmout i jako výstavu a uspořádat aromavernisáž, na kterou pak pozvete celou rodinu, a třeba i sousedy.

5׀ To mi připomíná…

Tato hra je o vůních, ale také rozvíjí fantazii. Dejte dětem přivonět ke krabičce s vybranou vůní. Pak je vyzvěte, aby napsali nebo řekli, co nejvíce spojitostí, které je k ní napadnou. Například SKOŘICE – štrúdl, teplo, Vánoce, koledy, perníčky, hory, svařák…. Často vás nejspíš překvapí i s vůní zdánlivě nesouvisejícími osobními zážitky. Vše se počítá.

10-aromahry-treti-foto

6׀ Namaluj vůni

Každou vůni můžete také namalovat. Jaké má asi barvy a tvary? Je silná nebo jemná? Veselá, něžná nebo temná? To vše se dá barvami přenést na čtvrtku. Můžete také malovat mandaly na vůně. Svého času jsme vyhlásili v našem časopise soutěž „Voňavé mandaly“, které čtenáři malovali podle éterických olejů, a přišla opravdu šťavnatá dílka. Malování si určitě užijete s dětmi i vy. Je moc zajímavé udělat na konci výstavku, jak všichni vnímáte třeba pomeranč, levanduli nebo skořici.

7׀ Najdi dvojníka

Tato je hra je pro sudý počet dětí, minimálně však pro 6. Pro každého hráče připravte jednoduchý závěs na krk. Prostě kousek kartonu nebo savého papíru na špagátku, takovou papírovou medaili. Každé dvě pokapejte stejným éterickým olejem. Děti nechte rozestoupit do velkého kruhu, obejděte je, a každému jednu pověste na krk. Potom dejte povel, aby hledali svého voňavého dvojníka. Seběhnou se k sobě a někdy je to pěkná mela a velká legrace, než se vzájemně všichni očichají a spárují. První dvojice, která se najde, vyhrává. Ale hra končí, až se spárují všichni.
Pokud chcete dvojníky ještě více vytunit, navoněné savé papíry přišpendlete na nejrůznější části těla, na lýtko, na hlavu, na záda… očuchávání je pak tak trochu i gymnastické. A ještě zábavnější.

8׀ Lesní terčák

Hra se trochu podobá dvojníkům, ale hraje se na vymezeném prostoru v lese, a celkově je to vyšší level. Budete potřebovat alespoň 5 voňavých párů čichacích krabiček a ke každé z nich jeden terč – bílou čtvrtku (k 5 čichacím krabičkám tedy 10 čtvrtek). Ale zase – čím víc, tím líp. Každou ze čtvrtek označte rozdílným znakem nějaké sady. Pro menší děti to mohou být barvy nebo obrázky, pro větší děti čísla, písmena, slova nebo třeba i názvy filmů, zemí, jídel… fantazii se meze nekladou. Označené terče pak viditelně rozmístěte po lese, zhruba do výšky očí. Můžete je na stromy připevnit napínáčky. U každého terče nechte položenou čichací krabičku. A pamatujte, čím větší vzdálenost terčů od sebe, tím více běhání a zábavy. Zapište si znaky, které patří k jednotlivým vůním, ať máte podle čeho hodnotit.
Hráči vybíhají s papírem a tužkou a každý soutěží samostatně. Jejich úkolem je najít a zapsat znaky co nejvíce voňavých dvojic a doplnit jejich názvy. Pohybují se mezi jednotlivými terči, snaží se rozpoznat, které vůně, a tedy i znaky, patří k sobě. Když si nejsou jisti, vracejí se, porovnávají. Někdy se řádně naběhají.

9׀ Po čichu za pokladem!

Nakonec jedna voňavá orientační hra pro dobrodruhy. Po voňavé stopě až za pokladem! Určitě znáte hry, kdy vás šipky nebo fáborky vedou k pokladu. V této variantě je vyměníte za voňavé papírové terčíky. Zvolte si jednu vůni, například levanduli. Terčíky pak pokapejte levandulovým olejem a po celé trase umístěte na dobře viditelná místa. Vtip je v tom, že připravíte i pár falešných odboček s jinými vůněmi. Kdo nepozná, že nejde o levanduli, může si pěkně zajít, zvlášť když tyto slepé uličky uděláte delší. Stopaři se prostě musejí orientovat jen podle nosu a držet levandulovou stopu doslova jako honicí psi. Odměnou jim bude vytoužený poklad. Ideální je, když chodí po jednom nebo po dvou v dostatečně dlouhých intervalech.