Řekněte akné „NE“

Bílé tečky, černé tečky, pupínky a vřídky dokážou potrápit. Nejen teenagery, ale často i dospělé. Pokud je to i váš problém, je načase říct akné „ne“ a pupínky zkrotit. Těžké formy akné samozřejmě patří do rukou dermatologa, ale lehčí akné většinou zvládnete sami. Poradíme vám, jak na to.

Kde se bere

Za akné v drtivé většině stojí hormonální výkyvy, na tom se shodnou všichni lékaři. Ale spouštěčem nebo příčinou zhoršení akné může být i to, co vkládáme do těla, například nevhodné potraviny, přemíra cukru, mléčných produktů, špatný pitný režim, cigarety, alkohol a některé léky. Mohou působit i vnější podmínky jako je prašné a znečištěné prostředí. Velkou roli hraje i psychika, především hladina stresu. Podle odborníků na psychosomatiku se však za akné mohou skrývat i hlubší psychické příčiny jako je nízká sebedůvěra, strach projevit své potřeby a city, odmítání sebe sama. Co si o sobě myslíte, vždy se somatizuje neboli projeví i na těle. I nad tím je dobré se zamyslet.

Co na něj platí

Obecná radou číslo jedna zní – nevytvářejte pro akné podmínky. Tedy žijte co nejzdravěji, kvalitně se stravujte, dobře spěte, nestresujte se, pěstujte optimismus a zdravé sebevědomí. Nezapomeňte, že dobrý psychický stav pozitivně ovlivňuje i hormony, které jsou nejčastější příčinou akné. Jsou to spojené nádoby. A samozřejmě zahrnují i to, jak se o pokožku staráte a co na ni nanášíte. Právě speciální aromaterapeutické preparáty s tea tree, hřebíčkem, jalovcem, citronem, aktivním uhlím a dalšími výrazně antimikrobiálními složkami přinášejí skvělé výsledky. O aknózní pokožku pečují jemně a zároveň velmi účinně.

Malá lahvička první pomoci
Pokud vás trápí akné, Éterický olej Tea tree bude vaším nejlepším přítelem. Vyniká účinky proti bakteriím, virům i plísním a na pokožku ho můžete používat i neředěný. Využijete ho k lokálnímu ošetření boláčků, ale i preventivně, pokud cítíte, že se nějaký pupínek začíná klubat. Díky tea tree často ani nevyleze.

Čistit, čistit, čistit!

To je v péči o aknózní pleť to vůbec nejdůležitější. Je třeba ji každý den, ráno i večer, důkladně vyčistit. Začněte Čistitím olejem Santal, který díky olejové bázi odstraní make-up a v tuku rozpustné nečistoty. Santal je známý protizánětlivým a zklidňujícím působením, navíc má nádhernou balzamickou vůni. Poté pleť dočistěte Detoxikačním čisticím gelem s aktivním uhlím – naneste ho na navlhčenou tvář a chvíli ho jemnými krouživými pohyby roztírejte a poté důkladně opláchněte. Aktivní uhlí do sebe doslova jako magnet vstřebá nečistoty a zajistí očistu pokožky do nejhlubších vrstev.

Pokud pospícháte, místo gelu můžete pleť dočistit i speciální Pleťovou vodou na akné, stejně jako Pleťovými vodami Hřebíček, Tea tree a Jalovec nebo Pleťovým tonikem Eleuterokok-propolis. Vody a tonika oceníte i k průběžné očistě a osvěžení pleti během dne.

akne-2. foto

Nejúčinnější krémy

Po očistě pleti použijte Krém na akné s niaciamidem, ceramidy a kyselinou hyaluronovou nebo Pečující krém při akné Viana s hřebíčkem, pelargonií, jalovcem a třezalkovým macerátem. Oba krémy působí protizánětlivě, zklidňují podráždění, harmonizují činnost mazových žláz a snižují napětí jemných cévek v obličeji. Výborně se osvědčuje také Regenerační krém Tea tree, který využívá již zmíněné unikátní účinky éterického oleje tea tree, nebo Bylinný krém Mateřídouška s výrazně zklidňujícími účinky, který oceníte zejména při zánětlivé formě akné s boláčky a vřídky.

Pokud chcete, můžete před aplikací krému použít i intenzivní sérum. Pro aknózní a mastnou pleť je vhodné například lehké nemastné Rozjasňující sérum s vitaminem C.

Nezapomeňte na MASKU

Alespoň jednou týdně si dopřejte také speciální masku. Podpoří očistu pleti a celkově ji prospěje. Výborná je Detoxikační pudrová maska s aktivním uhlím, která pleť hloubkově vyčistí, zbaví ji nadbytečného kožního mazu a černých teček, zmírní projevy akné, stáhne rozšířené póry a pleť krásně vyhladí. Podobně působí také Pudrová maska Acai – červené víno, která díky bohatému obsahu antioxidantů pleť oživí, osvěží a rozjasní.

Pudrové masky se připravují těsně před aplikací tak, že po přidání vody se smíchají do potřebné konzistence. Nechávají se působit jen 10–15 minut, přičemž se zvlhčují, aby úplně nevyschly. Nakonec se smyjí vodou a pleť se dočistí pleťovou vodou.

akne-3. foto

Stop novým pupínkům

Při akné se vyplatí mít stále po ruce roll-on SOS akné. Je to malá účinná první pomoc, která se vejde do každé kapsy. Používá se na místa, kde cítíte, že se chystá vyrašit nový pupínek. Včasná aplikace tomu většinou zabrání. Výborně funguje i na lokální zklidnění bolavých a zanícených vřídků. Silné protizánětlivé trio éterických olejů levandule, tea tree a hřebíčku v alkoholu se postará o vysušení pupínků, zmírní zarudnutí, zklidní a vydezinfikuje pokožku a zabrání šíření dalších zánětů. Podle potřeby můžete roll-on používat i několikrát denně.

Když peeling, tak ten nejjemnější
Při aktivní a zánětlivé formě akné se peelingu raději vyhněte, ale při běžném mírnějším akné si klidně jednou za týden či dva dopřejte extra jemný Enzymatický peeling Ananas-papája. Odumřelé kožní buňky neodstraňuje mechanicky pomocí brusných částeček, ale pouze
za pomoci ovocných enzymů bromelinu a papainu.