Síla hřejivého koření

Když je vám zima, nemusíte hned sahat po svetru. Můžete zvyšovat odolnost vůči chladu otužováním, zahřát se pohybem, vývarem, grogem… Ale víte, že parádně umí „zatopit“ i éterické oleje?

Ohnivé životabudiče

Mezi éterickými oleji jsou i ohniví supermani s mimořádnou schopností prohřát, prokrvit, a povzbudit. Nesou v sobě horkou a posilující energii koření, jehličnanů a dřevin. Je to parta aktivistů a jednotka rychlého nasazení při oslabené imunitě, zimomřivosti, vyčerpání, únavě, nachlazení a revmatismu. Obecně při stavech, které souvisí s nedostatkem energie a tepla.   

Přirozeně vás to k nim táhne na podzim a v zimě, když vládne chlad. Avšak bez ohledu na roční dobu, vás přitahují i kdykoli se cítíte smutní, slabí a jako bez života. Když pohasíná oheň ve vašem vnitřním krbu.

Pomoc je na cestě, stačí si vybrat…

Nejhřejivější ze všech

Seznamte se s ohnivou osmičkou éterických olejů. Možná už při čtení najdete svého favorita. 

SKOŘICE je plná sladce kořeněných tónů, intenzivní a smyslná. Dýchá exotickým kouzlem Srí Lanky, Jávy a Indie. Sálá z ní slunce, radost, hojnost a teplo domova. Je jako přikrývka, která vyhání z těla chlad – říkal o ní známý lékař a bylinkář Edward Bach. 

JALOVEC je vyhlášený ohnivec, ale i mistr čistič. Z každého koutu vašeho těla vymete toxiny, odstraní otoky a usazeniny, rozproudí krev i lymfu. Je znamenitým kořením do ginu a divočiny, stejně jako pomocníkem při hubnutí a detoxikaci.   

LIBAVKA je poléhavá severská rostlinka podobná brusince. Nenápadná vzhledem, mocná účinky. Její pronikavé lékárenské aroma, které možná znáte z „tygřích mastí“, postaví na nohy i mrtvého. Má mimořádné povzbuzující, protizánětlivé a analgetické vlastnosti.

BOROVICE je nejen skvělý aktivátor a prohřívač, ale i osvědčené plicní tonikum. Obsah pinosolvinu a svěže trpká dřevito-balzámová vůně z borovice dělají špičkovou specialistku na dýchací systém. V Rusku se v borových hájích budují dokonce plicní sanatoria.

HŘEBÍČEK svou sladce kořeněnou vůní připomíná vánoční cukroví, zavařeniny a svařené víno. Navozuje domácí pohodu, ale zároveň prohřívá, posiluje, dezinfikuje, vyniká antimikrobiálními a protizánětlivými účinky. Při bolesti zubů ho oceníte jako dočasné lokální anestetikum. 

TYMIÁN si libuje v suchých a sluncem rozpálených oblastech Středomoří. Jako výkonný akumulátor slunečního žáru patří mezi energeticky nejvíce horké a vysušující byliny. Posílí nejen tělo, ale i vaši vůli a odhodlání, což dokládá i jeho původní název thumon, tedy odvaha.

PEPŘ je pikantní, pálivý, štiplavý. Je kořením, co dává říz, pokladem každé kuchyně a ohnivou hvězdou aromaterapie. Přidává se do masážních olejů i vonných kompozic. I malá kapka pepřové silice dodá směsi svěží jiskru.  
 
ZÁZVOR má pikantní štiplavě lahodnou chuť, kterou východní kultury nazývají pátou chutí umami. Považují ho za koření dlouhého života a připisují mu zázračné omlazující účinky. Využijete ho při hřejivých procedurách, ale třeba i jako první pomoc při cestovní nevolnosti.

Opatrně, hřejivé éterické oleje jsou silné!
Někdy mohou i podráždit pokožku. Při ředění proto
používejte minimální počet kapek, nebo volte hotové
preparáty, kde už jsou v bezpečných koncentracích.

Intenzivní prohřívací masáže

Už samotné vdechování hřejivých vůní z aromalampy zvýší váš teplotní komfort, a co teprve poctivá masáž se stimulujícím masážním olejem a energickými hmaty. I nazí si po ní budete připadat jako v kožichu. Úplně postačí automasáž, nebo domácí masáž, při které si s partnerem prohodíte roli maséra.

Pokud patříte mezi milovníky skořice, určitě vám sedne klasika jako je Masážní olej Skořice. Pokožku vám provoní tak, že si skořicové aroma budete užívat ještě dlouho po masáži.

Můžete zvolit také Masážní olej Anticella, a kromě prohřátí zacílit i na celulitidu. Obsažená směs rozmarýnu, pomeranče, fenyklu, borovice, vavřínu, jalovce, růžové palmy, skořice a pepře v tomto směru funguje na výbornou. Při nadváze zase oceníte Zeštíhlující oleogel Mořské řasy, v němž hřejivé éterické oleje doplňují mořské řasy, tužebník a břečťan, které aktivují látkovou výměnu a pomáhají štěpit tuky.

„Červený drak“ thermobalzám

Intenzivní prohřátí a prokrvení si můžete dopřát i s některými zábaly. Například Tělový zábal Thermobalzám díky skořici, jalovci, rozmarýnu a kardamomu je v ohnivém živlu jako doma. Někteří zákazníci ho přezdívají „červený drak“. Nejenže z těla vyžene zimu, ale pomůže vám i hubnout, formovat postavu, zmírňovat otoky a celulitidu. Osvědčuje se k zábalům problematických partií, ale při pocitu chladu ho můžete využít i k zábalům nohou a rukou.

Použití je jednoduché. Zábal v tenké vrstvě vmasírujete do pokožky, překryjete potravinářskou fólií a poté ještě osuškou nebo dekou. Zabráníte tak éterickým olejům v odpařování. Jejich účinné látky tak budou naplno působit v pokožce, hřát, prokrvovat, stimulovat, a možná i jemně pálit a mravenčit. Ale to je jen žádoucí důkaz jejich aktivity. Zábal nechte působit 30–60 minut.

Tajný tip: kartáčujte se
Kartáčování pokožky je nejen prostředkem pro aktivování tělesného tepla, ale i tajným tipem pro krásu. Kartáčujte se pravidelně, a nebojte se přitlačit. Sami uvidíte změny. Každým dnem bude pleť živější, svěžejší, pružnější a také vnímavější na doteky.



Představujeme vám prostory, které jsme vybudovali v rámci projektu „Rekonstrukce objektu ATOK Ústí nad Labem“ spolufinancovaným z EU OP PIK. Více ZDE.


© 1997–2024 Cosmetics ATOK International s. r. o.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop®.