Sedmero voňavých cest k harmonii

Éterické oleje jsou mocné. Umí zklidnit, povzbudit, roznítit vášeň, zbystřit mysl, otevřít srdce, povznést i uzemnit. Kdy ale který použít? Napoví vám pocity. A také náš tahák s popisem sedmi vonných typů éterických olejů.

1| KOŘENÍ – HŘEJIVÉ A PULZUJÍCÍ

Hřebíček, skořice, pepř, tymián, anýz, fenykl, pimentovník… kořeněných éterických olejů je mnoho a jsou velmi rozmanité. Jedno však mají společné: jsou to životabudiči. Vždy povzbudí, zahřejí, pozvednou náladu, posílí vás na těle i na duši. Jsou to specialisti na nemoci z chladu, rýmu, kašel i revma. Udělají vám dobře, kdykoli se cítíte slabí, unavení a bez vůle. Podrží vás ve chvílích, kdy postrádáte sílu, nadšení a odhodlání. Jejich dynamická energie vás příjemně „nakopne“ a zase vrátí do hry. Působí podobně jako koření v kuchyni – dávají věcem šťávu a říz.

Z energetického hlediska jsou blízké první, tzv. kořenové čakře v oblasti kostrče, která reprezentuje naše spojení se Zemí, fyzickou sílu, schopnost přežít a prosadit se. Připisuje se jí červená barva.

2| KVĚTINY – OPOJNÉ A VÁŠNIVÉ

Pokud se topíte v monotónní šedi dní a schází vám vzrušení, fantazie a romantika, povzneste duši smyslnými vůněmi růže, jasmínu, nerolu, pelargonie, ylang-ylangu a dalších květinových éterických olejů. Jejich aroma otevře srdce, probudí emoce a zvýší vaši citlivost a schopnost vnímat krásu. Když provoníte i pokožku, budete opojně vonět nejen sobě, ale možná se stanete i neodolatelně přitažliví pro okolí. Ne náhodou se vůně květin řadí mezi tzv. atraktanty, tedy vůně vábící z širokého okolí opylovače. 🙂

Květinové vůně energeticky nejvíce rezonují s oblastí podbřišku, tedy druhou, tzv. sexuální čakrou, které se připisuje oranžová barva. Ovlivňují sexualitu, tvořivost a citovou hloubku.

Květinové parfémy pro snílky
Jednodruhové květinové parfémy byly za starých časů velmi oblíbené a mnozí staromilci se k nim dodnes rádi vracejí. Když chcete svou nejmilejší květinovou vůni mít u sebe v podobě parfému, naplňte malou lahvičku z tmavého skla do 4/5 jojobovým olejem, doplňte vybraným éterickým olejem a směs promíchejte.

3| CITRUSY – OČISTNÉ A SVĚŽÍ

Po lehkém a osvěžujícím citronu, pomeranči, grepubergamotumandarince, tangerince a jiných citrusových éterických olejích většinou zatoužíte, když se cítíte fyzicky nebo psychicky zatuhlí, těžcí, zaplavení přemírou myšlenek v hlavě nebo toxinů v těle. Stejně tak, když na vás jdou chmury, smutek a pesimismus. Na citrusy je spoleh. Svou očistnou energií uvolní zatuhliny, rozhýbou lenivou lymfu a podpoří detoxikaci. Optimistickou vůní vás rozveselí, uvolní, odlehčí hlavu od těžkých myšlenek a životu dodají hravost a jiskru.

Nejvíce souzní s energií třetí čakry v oblasti solar plexu a žaludku, kterou reprezentuje žlutá barva. Ovlivňuje sebedůvěru, sílu osobnosti, schopnost přijímat a radovat se.

typy-vuni-2

4| BYLINKY – LASKAVÉ A PEČUJÍCÍ

Mateřídoušku, majoránku, levanduli, heřmánek, řebříček, slaměnku a jiné bylinkové éterické oleje jakoby příroda přímo stvořila k péči, hýčkání a hojení všech světabolů. Jejich konejšivá energie je pohlazením pro tělo i duši. Zklidní zanícenou, spálenou a podrážděnou pokožku, stejně jako kašel, bolesti hlavy nebo žaludeční potíže. Budou vám oporou v časech, kdy máte pocit, že vám v životě chybí vlídnost, laskavost a soucit. Jejich pečující energie se dotýká samotného srdce.

I proto tak skvěle podporují energii čtvrté, tzv. srdeční čakry. Rezonují se zelenou barvou a posilují naši schopnost bezpodmínečné lásky, soucitu a empatie.

5| JEHLIČNANY – UVOLŇUJÍCÍ A OBNOVUJÍCÍ

Éterické oleje z jehličnanů a dřev voní hlubokým klidem lesa, studánkami, mechy a lišejníky. Při vyčerpání, nachlazení, nebo po nemoci není pro regeneraci a obnovu sil nic účinnějšího než borovice, cedr, jalovec, cypřiš, jedle nebo smrk. Jejich aroma vám dá pocit svobody, uvolní plíce a otevře široký prostor k volnému dýchání. Pomůže vám odplavit vše staré a s důvěrou se otevřít novému.

Svěží, trpce balzámové vůně lesa, dřeva a jehličí silně působí na pátou čakru, tedy oblast krku a dolní čelisti. Jejich barvou zelenomodrá a podporují schopnost komunikace, naslouchání a přijímání nových myšlenek.

typy-vuni-3

6| KAFRY – TRPKÉ A PRONIKAVÉ

Eukalyptus, ravintsara, kafr, máta, niaouli, myrta… Éterické oleje s výrazným podílem kafrů jsou trpké, hořké, pronikavé, burcující a inspirativní. Zvláště v působení na oblast hlavy a dýchací systém nemají konkurenci. Prohlubují dech, bystří mysl, zesilují koncentraci, podporují intuici a představivost. Spolehlivě vás proberou z apatie a osvobodí z myšlenkových bludných kruhů. Otevřou vaši mysl a přinesou nové impulsy.

Nejvíce působí na oblast „třetího oka“ uprostřed čela mezi obočím, tedy šesté čakry, které se připisuje modrá barva. Jejich základní schopností je prohlubovat intuici.

7| BALZÁMY – SLADKÉ A SMYSLNÉ

Mystické vůně balzámů neboli pryskyřic, santalu, benzoinu, vetiveru, pačuli, myrhy a mnoha dalších, vás obejmou jako měkká hřejivá deka. Kdykoli budete vystresovaní, podráždění nebo neklidní, balzámové éterické oleje vás uzemní, zklidní, dodají pocit bezpečí, tepla a jistoty. Vrátí do vašich dní hloubku, smyslnost a schopnost přijímat krásu a hojnost života.

Jejich energie nejvíce souzní se sedmou, tzv. korunní čakrou na temeni hlavy a fialovou barvou. Pomáhají k nalezení vyššího smyslu života, prohlubují stavy meditace a vnitřního klidu.

Jak éterické oleje využívat
Můžete je inhalovat z aromalampy nebo difuzéru – do nádržky s vodou přidejte 3–8 kapek, řiďte se velikostí prostoru a druhem éterického oleje. Skvěle fungují v sauně – stačí je nakapat na kousek látky či buničiny a nechat odpařovat, nebo je nakapat do vody a tu pak nalít na rozpálené kameny. Ale můžete je používat i ke koupelím, masážím a obkladům, kdy je ale třeba je rozředit v olejovém základu a dodržet při tom bezpečnou koncentraci.

Závěrem je třeba dodat, že mnohé éterické oleje mají široký rozsah působení a ovlivňují i více čaker, než zde uvádíme. Pro základní orientaci ale postačí i tento zjednodušený pohled.