Slabá imunita? Posilněte jI

Trápí vás únava, špatné spaní, chřipky, opary a plísně? Je načase posílit imunitu. Základ je prostý: lépe jíst a spát, více se hýbat a smát. Ale máme pro vás pár rad, se kterými to všechno půjde lépe.

ČERTŮV KEŘ Z TAJGY

Tak na Sibiři nazývají eleuterokok. Pro jeho dlouhé ostré trny, pro neprostupné houštiny, které vytváří, i pro čertovsky silné účinky jeho kořenů. V posledních letech se stal snad věhlasnějším posilovačem imunity, stimulantem a adaptogenem, než jeho slavný bratr ženžen. Je na snadě, že Eleuterokok – extrakt a jeho silnější verze Eleuterokok – extrakt s beta-glukanem jsou už léta oblíbenými stálicemi Original ATOK, zejména v zimním čase.

Jak se extrakty používají? Měsíc užívejte 3x denně před jídlem 15 kapek, poté kúru na týden dva přerušte a postup zopakujte, podle potřeby i několikrát. Extrakty můžete ve velmi nízkých dávkách podávat i dětem. Počet kapek by měl odpovídat věku dítěte, například u tříletého dítěte 3 kapky denně. Už po první posilovací kúře pocítíte příliv energie.

S čím vám ještě eleuterokok pomůže?
• Zlepší odolnost vůči zátěži a změnám teplot
• Zharmonizuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak
• Podpoří regeneraci, relaxaci a dobrou náladu
• Zlepší vaši paměť, vnímavost a koncentraci
• Dodá vám energii, vitalitu a zvýší libido

CÉČKO JE ZÁKLAD

Pro dobrou imunitu je vitamin C jako solidní základy pro stavbu domu. Zastane mnoho věcí najednou. Posílí vás při únavě a vyčerpání, podpoří tvorbu kolagenu, správnou funkci vašich cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů, ochrání vaše buňky před oxidativním stresem a také vám pomůže k vyrovnanější psychice. Jak jen to jde, dopřávejte si ho ve formě čerstvé zeleniny a ovoce, ale zejména v zimě, kdy je málo přirozených zdrojů, určitě přijde vhod i Vitamin C v prášku. Prášková forma je oblíbená, protože se snadno rozpouští v nápojích a umožňuje rozmanité dávkování.

Užívejte ho nejlépe několikrát denně v malých dávkách rozpuštěný v minerálce nebo čaji s teplotou do 40 °C. Doporučená denní dávka je 60–100 mg pro dospělé (pokud kouříte, ještě ji zvyšte), 70–90 mg pro těhotné a kojící ženy a 40–50 mg pro děti.

 8

KOUPEL, KTERÁ VÁS POSTAVÍ NA NOHY

Kdykoli se necítíte fit a ve své síle, naordinujte si přírodní posilující lázeň s Koupelovým olejem Eukalypt-tymián. Tyto dvě úžasné bylinky společně s anýzem, rozmarýnem a hřebíčkem tvoří unikátní komplex, který nastartuje pocení a odvod toxinů z těla, prokrví vás, prohřeje, zlepší dýchání, uvolní zanesené dutiny, posílí nervy a celkově vás dobije energií. Pokud máte namožené a ztuhlé svaly, pomůže vám i s nimi. Po koupeli se budete cítit jako znovuzrození.

Připravíte ji snadno. Při napouštění vany do proudu vody přidejte 10–20 ml (1–2 polévkové lžíce) koupelového oleje, krásně se tak vodě rozptýlí. V plné vaně pak můžete už jen sladce relaxovat a zhluboka vdechovat svěží vůni kafrů a koření.
Pozor, koupel je silná, proto není vhodná pro děti do 3 let, epileptiky, těhotné a kojící ženy.

Pro maximální efekt koupele
• Začínejte relaxací ve vodě příjemné teploty
• Po 10 minutách teplotu vody zvyšte
• Jakmile se začnete potit, koupel ukončete
• Lehce se osušte a poté se zabalte do prostěradla a pokračujte v pocení na lůžku

POSILUJÍCÍ ÉTERICKÉ OLEJE A SMĚSI

Schopnost posilovat imunitu, zlepšovat dýchání a působit proti bakteriím a virům mají do určité míry všechny éterické oleje. Avšak je mezi nimi několik posilovačů-supermanů. Do této elitní skupiny patří například Tymián Thymol, Eukalyptus, Ravintsara, Tea tree, Hřebíček, Šalvěj lékařská, Citron a Borovice. Ze směsí éterických olejů pak především Climarome, Finská a Polární.

Éterické oleje a směsi můžete nakapat do aromalampy či difuzéru, postačí 3–8 kapek. Při odpařování pročistí a krásně provoní vzduch vašeho domova. Na cestách, zejména v čase viróz, je dobré, mít po ruce papírový kapesníček nebo kapesní inhalátor s pár kapkami posilující silice.

Můžete si také připravit vlastní koupelový olej: 5–10 kapek vybraného éterického oleje rozmíchejte v 10 ml smetany nebo Sprchového oleje Neutral a přidejte do vody. Nebo si namíchejte vlastní masážní olej: do 50 ml olejového základu přidejte 30–38 kapek éterického oleje nebo směsi. Pro děti vždy dávkujte podstatně méně kapek.

Přejeme vám hladký průchod obdobím chladu a viróz. Nezapomeňte, že odolnost se dá trénovat stejně jako svaly. A v aromaterapeutické posilovně imunity se cvičí moc příjemně.